Regler og Tips

From Historiske Fjes
Jump to: navigation, search

Teksten nedenfor er kopiert fra en mal som flere ganger har blitt brukt for å lage åpningsinnlegg i leken.

Hei, og velkommen til leken historiske fjes!

Kort sagt fungerer det slik: Et bilde legges ut, man gjetter på hvem det er, den som gjetter rett får ett poeng, og legger ut et nytt bilde inntil noen har fått ti poeng --- og vedkommende får så starte neste runde. Mer utførlig kan det også sies, se bare her:

Regler:

Slik fungerer det, først legges det ut et bilde av en historisk person. Så kan deltagerne stille spørsmål til oppgavestiller som svares ja eller nei på. Så når oppgaven er løst så skal nestemann som har løst oppgaven få stille oppgaven, og får poenget. Slik holder man på til en person har nådd 10 poeng. Da starter den som har vunnet tråden ny tråd, og slik holder vi på.

Det er også mulig å legge ut hint og tips til brukerne om de står fast. Det kan du gjøre på mange måter, som f.eks andre bilder av ting osv. eller skjulte hint, men pass på, ikke legg ut hint med tekst som kan lede dem rett til oppgavesvaret, det er viktig å være kryptisk i hintene også.

Om du skal legge deg, eller har dårlig tid finnes det mange måter å løse dette på, en er å gi oppgaven videre til en annen om du må forsvinne fort, en annen løsning kan være å legge ut en oppgave med nok hint til at fjesleterne har noe å angripe for å løse oppgaven. F.eks legger du ut en fyr fra Argentina som skrev, kan du si Sør-Amerikansk kulturpersonlighet med wikibilde som hint, og da vil det automatisk være muligheter for å lete frem denne personen.

Fredagsklogging, dvs å fredag legge ut en uløselig oppgave og så bli leeeeenge borte, anbefales vanligvis ikke, da straffen er at noen kommer og pisker familiejuvelene dine med en kald øse. Dette er ikke tull. Vi er topptrente på å finne folk basert på lite informasjon. Ikke prøv. Øsa ligger klar i frysern.

TIPS

Tips 1: I Google finnes det en rekke nyttige søkefunksjoner. Blant annet avansert søk. Her kan man begrense til f.eks kun wikipedia.org sider, også bruk av kategorier som man finner i wikipedia.

Tips 2: Google har også en avansert bildefunksjon. Her kan man lett søke på "site: wikipedia.org" hvor alle sidene for wiki er inne, dette er meget nyttig dersom oppgavegiver har lagt ut et wikibilde. Du kan begrense søket ennå mer ved å angi i søkefeltet hvilken wiki-kategori det gjelder, setter du navnet på kategorien i gåseøyne fanger man bilder i nevnte kategori. Det er derimot ikke garantert at google fanger opp alle bildene. Av og til kan det lønne seg å bruke Googles filtre, med f.eks. kun ansiktsbilder, kun svart-hvitt-bilder, bilder dominert av en bestemt farge etc. Dette kan slå både positivt og negativt ut.

Tips 3: Et annet tips når det er google-bilder kan være Wiki-Commons. Her er det også kategorier for temaer, og man kan finne alt fra kategorier om hår til statuer. Meget nyttig med wiki-oppgaver av og til. Det kan også av og til være viktig at du sjekker Commons-kategorier når du legger ut en oppgave selv også, ettersom den erfarne fjesleter kjenner til mange sleipe kategorier om personen du legger til har særtrekk. Du kan sjekke i descriptions på wiki for å sjekke også, slik at du kan gardere deg mot de mest åpenbare som f.eks "beards" om du møter på en med skjegg, selv om ikke mannen med verdens lengste skjegg er kategorisert under Beard til tross for sitt lange skjegg.

Tips 4: Kategorier i Wikipedia. Oppgaver er som regel fra wikipedia, og er da som regel kategorisert, enkelte ganger kan riktignok oppgavene ikke være kategorisert. Kategorier kan være f.eks "Spanish Painters" eller "Hoaxes" for den sags skyld. Det meste på wikipedia er kategorisert.

Tips 5: Når du spør om ting lønner det seg som regel å spørre i det store til å begynne med, så bygge seg ned til detaljene etterhvert. Det kan også være lurt å spare på ord i ting som blir bekreftet for bildesøk eller google-søk som kan bidra til at du løser oppgaven først.

Tips 6: Når man legger ut en ny oppgave kan denne siden være til hjelp. Du sjekker bildene opp her om f.eks navnet avsløres, og den erfarne fjesleter lett kan løse den med dokument-teksten. Så lurt å bruke denne før man legger ut ny oppgave.

Å bruke dette hjelpemidlet til å løse oppgaver med anses som et brudd på det gentlemanske aspektet ved fjesleken. Vennligst avstå fra dette. Mange takk.

Tips 7: Når du legger ut ny oppgave, søk gjerne i VGD eller aller helst her på fjeswiki etter navnet. Dette for å forsikre deg om at oppgaven ikke er brukt før. Endre også alltid bildets størrelse! Dette fordi man ellers enkelt kan søke det frem via google bildesøk. Så skaler bildet litt, eller klipp ut et utsnitt. Er du usikker på hvordan, bare spør om hjelp!

Tips 8: Om man slenger ut en oppgave fra et annet språk har wikipedia muligheten til å hoppe mellom språkene i kategorier, og også på personer. Dette kan være nyttig for å finne et bilde som er mer ukjent av en person etc. samt søke i kategorier på språk som du ikke behersker for en person. Et tips til her er at i søkeboksen til venstre i wikipedia (og bare der) kan man hoppe direkte mellom språk med å skrive feks en:Stalin i norsk wikipedia, w:Churchill om man er i Wikimedia Commons, no:Mussolini om man er i engelsk wikipedia, og så videre... Dette kan være praktisk når det haster.

Tips 9: Det finnes en rekke sider for å legge ut bilder, blant annet bildr,imageshack, photobucket, flickr og Tinypic. Det er riktignok viktig å sjekke at ikke navnet lagres i lenken, det skjer på blant annet imageshack, så bruker du denne sørg for å skifte navnet på filen du laster opp, på andre sider igjen kreves det registrering.

Tips 10: Google har også en indeksering på numrering så f.eks om du søker på "1..100" så dekker du tallene mellom dette. Det vil si om du vet at en person er født mellom 1950 og 1960 kan et søk "1950..1960 births" være en mulighet. Dette fungerer bare i vanlig søk, ikke i bildesøk, MEN man kan ved vanlig søk velge "show options" og så "images from the page", så får man et slags bildesøk, som kan være veldig effektivt.
For bildesøk (og vanlig søk for den del) er også operatoren "|" nyttig. For eksempel, om du søker etter en skandinavisk forfatter men ikke helt vet nasjonalitet eller type forfatter, så kan du søke på norwegian|swedish|danish writer|author|poet ...og så kommer alle alternativer med! | betyr altså "eller".

Tips 11: Det har etter hvert blitt stadig mer vanlig med multioppgaver, der flere fjes må finnes, som forhåpentligvis er forbundet med hverandre på et eller annet vis. Et tips hvis du har funnet et av ansiktene, kan være å se om du finner resten gjennom wikiartikler der første fjes er representert. Funksjonen "What links here"/"Lenker hit" kan være svært nyttig. I noen tilfeller finnes forbindelsen dessverre kun i oppgavestillers mer eller mindre syke hjerne...

Tips 12: Googles avanserte nye bildesøk-funksjon, der man kan dra et bilde over i søkefeltet og få vite hvor bildet er å finne og hvem det er av, er selvfølgelig å anse som juks. Funksjonen har imidlertid blitt brukt i tilfeller der en fjesleter har lagt ut en veldig vanskelig oppgave, og deretter er fraværende slik at han/hun ikke kan svare på spørsmål. Da hender det at en annen fjesleter bruker denne metoden, men så i stedet for å oppgi svaret og ta poenget selv har besvart spørsmål om bildet fra andre. Dette kalles Bildesturming.

Nå som vi har gått gjennom disse tipsene så kan vi gå gjennom litt andre ting også. I starten av tråden så poster man gjerne en humoristisk, eller litt enklere oppgave, mens vanskeligheten økes etterhvert. Når man kommer til Matchball er gjerne oppgavene mye vanskeligere, selv om mange i stedet spiller taktiske oppgaver, en såkalt Ball. Siden de ulike fjesleterne har sterke og svake sider, kan man legge ut et fjes som man antar at en av de andre som er til stede har større sjanse til å løse enn den som har matchball. Se også Grisespill.

Her er et verdenskart og et europakartvi pleier å bruke som referanser når noen spør om geografisk tilknytning. (Her og her finner du europakartene med høyere oppløsning.) Foretrekker man å spørre ut fra andre inndelinger, er det ikke verre enn å presisere dette i spørsmålene.